Affiliate marketing – Najlakši put do internet zarade

Affiliate (partnerski) marketing je najlakši put do internet zarade. Idealno za početnike. Minimalno ulaganje. Trebaju Vam samo sajt i autoresponder. Dugoročna pasivna zarada. Neograničene mogućnosti za zaradu. Moj Affiliate program Znanje i Zarada.
29. 10. 2020.
Dejan Burić
Affiliate marketing - Internet zarada

Affiliate marketing
Najlakši put do internet zarade

Sistem promocije tuđih proizvoda radi ostvarivanja zarade je Affiliate marketing ili Partnerski marketing. Affiliate (afiliejt) znači “udružiti se”. Udružujete se sa vlasnikom proizvoda i postajete njegov partner (affiliate) u prodaji njegovog proizvoda. On Vam plaća proviziju svaki put kada nađete novog kupca za njegov proizvod (kada ostvarite prodaju).

Kliknite na sliku da je uvećate.

Affiliate (afiliejt) marketing je najjednostavniji način da zaradite na internetu! Prodavac obezbeđuje kupcu: proizvod, račun, isporuku, garanciju, apdejte, obuku za korišćenje i tehničku podršku. Vi ne ulažete ni svoje znanje, ni svoje vreme. Sve dobijate na gotovo.

Vaš posao je da promovišete proizvod. Prodavci sa dobrim Affiliate programom Vam čak i tu pomažu. Uče Vas kako to da radite i daju Vam potrebne reklamne materijale. Praktično, možete da pokrenete svoj affiliate biznis bez početnog kapitala!

Velika prednost Affiliate marketinga je i to što možete promovisati neograničen broj proizvoda različitih prodavaca! Ako su svi oni vezani za istu Tržišnu nišu možete ih sve zajedno promovisati na Vašem Sajtu i društvenim mrežama.

Druga velika prednost je ta što možete ostvariti pasivnu (ponavljajuću) zaradu, kada promovišete proizvod za koji se plaća mesečna članarina.

Dva načina da se uključite
u affiliate marketing

Pstoje 2 osnovna načina da se uključite u affiliate marketing:
1. Affiliate mreže
2. Pojedinačni affiliate programi

1. Affiliate Mreže

Affiliate Mreže su sajtovi koji povezuju prodavce (vlasnike proizvoda) i partnere (affiliates) koji promovišu proizvode tih prodavaca. Vi se prvo registrujete na takav sajt kao partner (affiliate marketar). Onda na njemu imate veliki izbor proizvoda raznih prodavaca, koji su se registrovali na taj sajt kao prodavci.

Birate proizvode koje želite da promovišete i dobijate svoj affiliate link. Kada ostvarite prodaju ta Affiliate Mreža (sajt) Vam isplaćuje zaradu. Dakle, ceo sistem je u organizaciji te Affiliate Mreže (tog sajta). Zato ona uzima svoj procenat i od prodavaca i od partnera (affiliate marketara).

Najpoznatije Affiliate Mreže su: Amazon, Rakuten, Commision Junction, Shareasale, ClickBank, Digistore24, JVZoo, WarriorPlus i mnoge druge.

Affiliate Mreže nisu najbolji izbor za početnike. Složena procedura registracije i verifikacije naloga. Morate da prođete proveru da biste uopšte mogli da promovišete proizvode. A zatim da ispoštujete razna pravila vezana za način promocije. Kod nekih je problem i isplata za nas sa Balkana. I, naravno, treba da znate engleski jezik da biste te proizvode promovisali globalno. Zato što su svi oni na engleskom jeziku.

2. Pojedinačni Affiliate programi

Većina kompanija koje prodaju svoje proizvode na globalnom nivou imaju i svoj Affiliate program. Ovo je najbolji izbor za početnike u affiliate marketingu. Tu treba da znate neke osnovne stvari.

Kod nekih kompanija možete da se uključite BESPLATNO u njihov Affiliate program čak i ako ne kupite njihov proizvod! Kod drugih kompanija morate prvo da kupite njihov proizvod da biste ga promovisali. Ali i tada je registracija u njihov Affiliate program besplatna.

Neke kompanije će Vam odmah dati Vaš affiliate link. Samo će Vas, formalno, pitati prilikom registracije, kako ćete promovisati njihov proizvod. Vi ćete napisati da ćete ga promovisati na svom sajtu/blogu, preko Vaše email liste i na Vašem YouTube kanalu i Facebook stranici.

Neke kompanije će tražiti linkove Vašeg sajta ili YT kanala ili FB stranice da provere da li ste dovoljno dobri da ih promovišete. I neće Vas primiti u svoj Affiliate program ako procene da Vaš sajt nije dovoljno dobar. Tako štite svoj brend od amatera koji misle da se affiliate marketing radi tako što spamuju ljude svojim affiliate linkom.

Kako se registruju Vaše prodaje

Kada se registrujete u neki Affiliate program dobijate svoj jedinstveni affiliate link. Taj link vodi na sajt prodavca čiji proizvod promovišete, ali u njemu je i Vaš kod. Kad neko klikne na taj Vaš affiliate link i preko njega dođe na sajt prodavca, taj sajt prepoznaje Vaš affiliate link pomoću takozvanih kolačića (cookies).

Kada osoba, koja je preko Vašeg affiliate linka došla na sajt prodavca, obavi neku kupovinu, affiliate sistem prodavca automatski beleži to kao Vašu prodaju, jer je kupac došao na sajt prodavca preko Vašeg affiliate linka, koji je prepoznat preko kolačića.

Svaka kompanija određuje “trajanje kolačića (cookies)” u svom Affiliate programu. Na primer, Amazon ima trajanje kolačića samo 24 sata. Većina kompanija ima 30 ili 60 dana. Šta to znači za Vas?

Samo 2% ljudi kupuje odmah. Ostali prvo pretraže sve informacije o proizvodu koji ih zanima. Kad neko klikne na Vaš affiliate link, koji ga odvede na sajt prodavca, on neće kupiti odmah. Možda će kupiti sutra ili sledeće sedmice ili sledećeg meseca.

Ako je u nekom Affiliate programu “trajanje kolačića 30 dana” to znači da ako neko danas klikne na Vaš affiliate link i ode na sajt prodavca, kolačići će prepoznati Vaš affiliate link. I ako ta osoba obavi kupovinu u narednih 30 dana, Vi ćete dobiti svoju affiliate proviziju.

Kakav je osećaj kad ostvarite affiliate zaradu

Sećam se, bukvalno, da sam tih dana išao ulicom i da sam mislio da sam Bog. Ono, kao Neo kroz Matrix. Kao, skontao sam Matrix. Mogu da zaustavljam metke.” kaže Istok Pavlović kako se osećao kada je ostvario svoju prvu affiliate zaradu.

Pogledajte taj deo intervjua sa Istokom Pavlovićem, koji je uradio Ivan Kosogor.

Za prikaz videa na celom ekranu kliknite na play, pa na ikonicu dole desno

Istok Pavlović se šalio, ali stvarno je mnogo lep osećaj kad u toku dana radite bilo šta i stigne Vam notifikacija na telefonu da ste dobili novi mejl. A u mejlu obaveštenje da je neko kupio nešto preko Vašeg affiliate linka i da ste upravo dobili neku zaradu! To je ona priča da možete da zarađujete i dok spavate.

Ali, pre nego što počnete da dobijate takve mejlove, potrebni su meseci svakodnevnog učenja i rada. Potrebna je AKCIJA! Affiliate marketing je rad na duge staze koji Vam na kraju donosi taj divan osećaj da zarađujete i dok spavate.

U Affiliate marketingu nećete zaraditi preko noći i bez stalnog učenja i rada!

Nećete zaraditi ako samo delite Vaše affiliate linkove sa tekstom tipa – Ovo je najbolja ponuda. Kupite odmah. Registrujte se odmah. Ostvarite finansijsku slobodu. Zarađujte i dok spavate. Ili ona čuvena glupost – Za info u inbox!

Odakle da počnete

Naravno, od edukacije. Da biste saznali još više o affiliate marketingu, prvo pročitajte ova dva Blog posta: Istok Pavlović – Affiliate marketing: “Dam ti deset posto za svakog koga mi nabaciš” i Marina Nikolić – Affiliate marketing za početnike: vodič za blogere i vlasnike sajtova.

Ako znate engleski, pogledajte Blog jednog od najuspešnijih affiliate marketara na svetu: Pat Flynn – The SPI Guide to Ethical Affiliate Mrketing. Takođe, pogledajte i njegov YouTube kanal – How to Make Passive Income with Affiliate Marketing.

affiliate-marketing

Šta Vam je potrebno za affiliate marketing

Za uspešan affiliate marketing neophodne su 2 stvari:

1. Sajt / Blog

Prva stvar je da imate SVOJ Sajt/Blog. To je Vaša kancelarija koja radi za Vas 24 sata dnevno. Na sajt dovodite saobraćaj (traffic), tj. posete, sa Google pretrage i društvenih mreža. Na sajtu vršite konverziju posetilaca u kupce.

Da biste imali SVOJ Sajt/Blog treba da zakupite domen i hosting i da instalirate WordPress platformu za izradu sajta. Domen i hosting se zakupljuju na godinu dana. Domen košta oko 10$ a hosting oko 40$ godišnje.

Ne verujete da Vam treba sajt? Zašto upravo čitate ovaj tekst? Zato što ste na mom sajtu! Kako bih inače ja došao do Vas i dao Vam sve ove informacije, da nemam svoj sajt? Zapamtite i ovo: Treba da imate VAŠ SAJT, a ne sajt na besplatnim platformama (Blogger, Wix, Weebly). Jer to tamo nije Vaš sajt, nego njihov, koji Vi koristite privremeno.

Da biste imali VAŠ SAJT neophodno je da zakupite domen i hosting! Pogledajte moj Blog post – Najbolji hosting za početnike

2. Autoresponder

Druga stvar je da imate nalog na nekom autoresponder servisu da možete da gradite svoje email listeODMAH treba da počnete da gradite email liste i da radite email marketingTo je najbolji način da dođete do kupaca.

Zašto je email marketing neophodan za zaradu? Zašto je prvi cilj marketinga izgradnja email lista? O tome sam pisao OVDE.

Kako se radi affiliate marketing

Jednostavno. DELITE VREDNOSTI a ne svoje affiliate linkove! VREDNOSTI su besplatni, korisni, kvalitetni i relevantni sadržaji koji pomažu ljudima iz Vaše Ciljne grupe da reše neke svoje probleme ili da ostvare neki svoj cilj.

Ovo što čitate je jedan takav sadržaj. Nisam Vas spamovao porukama u Vašem Facebook inbox-u ili u Facebook grupama, tipaEj, pogledaj ovo. Ovo je najbolja prilika da zarađuješ i dok spavaš. Klikni odmah i kupi (registruj se). Nemoj da propustiš ovu jedinstvenu priliku da ostvariš finansijsku slobodu! Za više informacija javite mi se u inbox.

izgradite-svoju-publiku

Da bi neko kupio od Vas, potrebna su 3 uslova: 1. Da Vas upozna 2. Da mu se dopadnete 3. Da Vam veruje. Zato sam Vas pozvao na moj sajt. Da Vam dam VREDNOST i priliku da me upoznate i da odlučite da li Vam se dopada ovo što radim  i da li ćete mi verovati ili ne.

Proces zarade ima 2 koraka: 1. Izgradite svoju publiku 2. Prodajte svojoj publici Vaše ponude kroz email marketing. Zato imam sajt, da gradim svoju publiku i koristim autoresponder da gradim svoje email liste i radim email marketing.

Pogledajte deo videa Affiliate Marketing Tutorial For Beginners, koji je uradio Darrel Wilson i koji sam preveo za Vas, o tome kako se radi affiliate marketing

I tek sada, kad sam Vam dao neke VREDNOSTI kroz moj sajt i Blog postove, kad sam Vam dao priliku da me upoznate, da Vam se dopadnem i da mi verujete i kad sam Vas pozvao da se upišete na moju email listu, kroz koju Vam dajem još više VREDNOSTI, tek sada mogu da Vam ponudim da kupite nešto preko mog affiliate linka, da bih ja ostvario zaradu. Tako se radi affiliate marketing!

10 saveta za uspešan affiliate marketing

Navešću Vam 10 saveta koji će Vam pomoći da uspešno radite affiliate marketing i da ostvarujete svoju affiliate zaradu.

1. Promovišite korisne i kvalitetne proizvode

Promovišite proizvode koji će stvarno biti korisni ljudima iz Vaše Ciljne grupe! Promovišite proizvode koje ste kupili, koje koristite i u čiji kvalitet ste se uverili. Ne promovišite neki proizvod samo zato što ima visoku affiliate proviziju!

Pošto Vam za uspešan online biznis trebaju sajt i autoresponder, logično je i prirodno da prvo promovišete hosting provajdera kod kog ste zakupili hosting za svoj sajt, kao i email servis čiji autoresponder koristite.

2. Kreirajte korisne sadržaje (content)

Obavezno napravite rezenziju (Review) proizvoda koji promovišete, u formi Blog posta. Evo kako sam ja to uradio za dva proizvoda: Najbolji hosting za početnike – Detaljni vodič i Zašto je Divi najbolja WordPress Tema. Odlično je i da napravite video recenziju koju ćete postaviti na Vašem YouTube kanalu.

Drugi način promocije, koji koriste svi uspešni marketari, je stranica na sajtu o alatima koje koriste (Resources). Kroz nju oni prodaju te alate preko svojih affiliate linkova. Na mom sajtu je to stranica Marketing alati.

Poenta je da publici pokažete (Show, don’t tell – Pokaži, ne pričaj) benefite (koristi) koje će imati korišćenjem tog proizvoda koji promovišete. Zato je najbolje da na svom YouTube kanalu pravite video tutorijale o tome kako se koristi taj proizvod.

3. Kreirajte mini kurs o proizvodu

Ovo je najnoviji trend u affiliate marketingu. Kroz mini kurs ćete još više približiti proizvod publici. Na primer, ako promovišete neki email servis, napravite kurs – Kako početi email marketing.

Taj kurs će dobiti pretplatnici koji se upišu na Vašu email listu za taj kurs, kroz desetak mejlova, koje Vi postavite u email automatizaciji u Vašem autoresponderu. Kroz te mejlove ih obučavate o strategiji (šta), a onda im predložite taj email servis koji promovišete kao rešenje (kako). Naravno, preko Vašeg affiliate linka.

Ja sam, za promociju mog Video kursa koji prodajem, napravio Besplatan video kurs za korišćenje Divi WordPress Teme, koju dajem kao BONUS kupcima mog Video kursa.

4. Promovišite proizvod kao da je Vaš

Ako sledite ovaj savet kreiraćete primamljivije sadržaje koji će Vas izdvojiti od konkurencije. Zamislite dve stvari: A) Kako biste promovisali taj proizvod da je Vaš sopstveni? B) Kako biste naučili nekog svog prijatelja da koristi taj proizvod i pokazali mu koristi koje će imati od toga?

Dodavanjem takvog posebnog entuzijazma i promocijom proizvoda punim srcem,  stvorićete mnogo bolji odnos sa publikom i mnogo veće šanse za prodaju i zaradu. Upravo tu mnogi affiliate marketari greše. Promovišu proizvod rutinski i bez entuzijazma, samo da bi zaradili affiliate proviziju. A to publika prepoznaje.

Suština affiliate marketinga je da promovišete proizvod koji zaista volite, ljudima koji bi od tog proizvoda zaista mogli da imaju koristi !

5. Ponudite bonuse kupcima

Ponudite kupcima dodatne BONUSE. Naravno, oni na neki način treba da budu vezani za proizvod koji promovišete. To mogu biti dodatni softveri, E-knjige sa edukacijom vezanom za temu proizvoda, još neki video kurs ili paket slika i videa.

Ja dajem kupcima mog Video kursa 5 specijalnih BONUSA! Jedan od njih je Divi bilder za jednostavnu izgradnju WordPress sajta, koji košta 89$. Kupci mog Video kursa to dobijaju BESPLATNO kao BONUS!

bonusi-uz-video-kurs

6. Budite autentični i iskreni

Autentičnost je ono što izdvaja najuspešnije affiliate marketare od konkurencije. Vaši pretplatnici i kupci žele da znaju Vaše iskreno mišljenje o proizvodu koji promovišete. Žele da znaju koje alate, usluge, sisteme i strategije koristite za izgradnju Vašeg biznisa.

Podelite sa njima ono što zaista volite, kao i ono što ne volite. Pokažite im iskreno i benefite, ali i mane proizvoda koji promovišete. Tako će Vaš affiliate marketing postati sličan onome kad preporučujete prijatelju da pogleda neki dobar film.

7. Ne sakrivajte svoje affiliate linkove

Nikad ne sakrivajte svoje affiliate linkove! Uvek jasno pokažite da ćete ostvariti određenu zaradu ako neko kupi nešto preko Vašeg affiliate linka. Prvo, tako se radi po zakonu, a drugo, tako ćete steći poverenje Vaše publike.

Možete napraviti posebnu stranicu na sajtu sa tekstom u kojem to pokazujete. Tu objasnite publici da ako kupe nešto preko Vašeg affiliate linka neće platiti nikakvu višu cenu za taj proizvod.

A možete i u samom tekstu napisati to obaveštenje o Vašem affiliate linku. Ovako sam ja to uradio u Blog postu – Najbolji hosting za početnike – Detaljni vodič.

Kliknite na sliku da je uvećate

8. Izaberite glavni kanal za promociju

Mnogi affiliate marketari prave dve česte greške. 1. Promovišu previše proizvoda 2. Promovišu proizvode na svim mogućim kanalima. Tako samo rasipaju energiju i vreme i gube kvalitet na račun kvantiteta. Mnogo bolje je da imate fokus!

Promovišite samo nekoliko proizvoda i izaberite glavni kanal za promociju.

Najbolja varijanta je da na Vašem YouTube kanalu redovno objavljujete video tutorijale o proizvodima koje promovišete. Kada usavršite taj kanal i taj način promocije, steknete svoju publiku i počnete da ostvarujete zaradu, onda možete da dodate nove proizvode za promociju.

Naravno, treba da imate na sajtu recenzije proizvoda koje promovišete. I na Facebook stranici treba da promovišete biznis. Ako izaberete YouTube kao glavni kanal, onda publiku sa sajta i Facebook-a usmeravajte na Vaš YT kanal.

9. Uvek imajte jasan poziv na akciju

U svakom sadržaju koji kreirate uvek treba da imate kristalno jasan poziv na akciju (Call To Action – CTA). Jasno, precizno i uočljivo pokažite svojoj publici koji je sledeći korak koji želite da oni urade.

To mogu biti razne stvari. Pozovite ih da pogledaju neki Vaš Blog post ili da se upišu na Vašu email listu. Na YouTube kanalu ih pozovite da se pretplate (Subscribe) na Vaš kanal, da bi dobijali obaveštenja o novim videima.

I naravno, uvek ih pozovite da pogledaju Vašu Lending ili Prodajnu stranu i da kupe ono što Vi nudite. Objasnite im precizno kako da to urade. Ja sam, recimo, napravio video u kojem pokazujem kako da preuzmu Besplatan video kurs.

10. Razmišljate dugoročno

Affiliate marketing je dugoročan biznis koji može da Vam donosi redovnu pasivnu zaradu na 2 načina. 1. Kada promovišete proizvod za koji se plaća mesečna članarina. 2. Kada na svom Blogu kreirate takozvane evergreen postove.

Na primer, ja imam Blog post Najbolji hosting za početnike – Detaljni vodič. Jednom sam potrošio vreme da ga kreiram i on će uvek biti tu na mom sajtu. U njemu promovišem jednu hosting kompaniju.

Neko će, možda sutra, da zakupi taj hosting preko mog affiliate linka i ja ću ostvariti zaradu. Neko će to uraditi sledećeg meseca, a neko sledeće godine. Tako će meni taj evergreen sadržaj stalno donositi pasivnu zaradu.

Kada razmišljate dugoročno, onda Vaš cilj nije da stalno nalazite neke nove proizvode za promociju. Cilj je da dopunjujete i usavršavate postojeću ponudu. Na primer, sada mogu da napravim neki novi video kurs za taj proizvod i da ga ponudim kao Premijum Bonus onome ko zakupi taj hosting preko mog linka.

Kada razmišljate dugoročno i stalno dopunjujete i optimizujete Vaše postojeće ponude, to će dvesti do toga da Vaša pasivna affiliate zarada postane stabilna i da raste iz meseca u mesec.

Pogledajte izvorni tekst za ovih 10 saveta, koji sam ja dopunio i preuredio.

Moj Affiliate program Znanje i Zarada

Da bih Vam pružio praktičnu marketing edukaciju, ali i realnu mogućnost zarade, napravio sam Projekat – Znanje i Zarada.

Osnova projekta je Video kurs “Postavite ceo marketing sistem, korak po korak” sa 222 video tutorijala + 5 BONUSA koji košta 30$. Prvi BONUS je Učionica za internet zaradu sa mesečnom članarinom od 15$.

Ovo je PREZENTACIJA projekta Znanje i Zarada. Pogledajte i video.

Poziv na akciju

1. Posetite STRANICU VIDEO KURSA.

2. Na toj stranici PREUZMITE SADRŽAJ KURSA.

Onda ćete mejlom dobiti sve potrebne informacije o tome kako da
kupite Video kurs i da se uključite u Affiliate program Znanje i Zarada.

Savet za kraj

Ako Vam se dopao ovaj post ne treba da ga lajkujete i šerujete.
Uradite nešto mnogo bolje!
1. Preduzmite akciju i primenite u praksi to što ste naučili.
2. “Ukradite” ovaj post za svoj sajt!
Izguglajte tekstove sa ovom temom i spojite ih sa ovim postom.
Od svega toga napravite SVOJIM REČIMA novi post za Vaš sajt!
Na kraju tog posta napišite – Izvori za post:
i stavite link do ovog posta i do ostalih koje ste koristili.

Besplatna edukacija

Pogledajte i ovo

Internet zarada – Vodič za početnike

Kako zaraditi na internetu. 2 preduslova za internet zaradu. Ovako nećete zaraditi. Kako prepoznati internet prevare. 5 najbitnijih stvari o prodaji. 2 stvari koje Vam trebaju za početak. Proces zarade ima 2 koraka. Zašto je email marketing neophodan za zaradu. Prvi cilj marketinga. Video marketing. Affiliate marketing. Pasivna zarada. Ideje za internet zaradu.

Zašto je Divi najbolja WordPress Tema

20 razloga za Divi Temu. Preko 700.000 korisnika. U njoj je DIVI BILDER, najmoćniji alat za izradu WP sajta, sa preko 1.300 šablona stranica. Jednostavna za početnike (prevuci i spusti). Besplatan Divi Video kurs. Divi tema košta 89$, ali možete je dobiti Besplatno!

Komentari

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *